Film + muziek IFFRiG: Der Golem

Film + muziek IFFRiG: Der Golem

Der Golem: wie er in die Welt kam (1920)

Gloednieuwe restauratie in 4K van deze klassieker van het expressionisme, over de oersterke superheld golem die zich ontpopt tot een Frankensteinachtig monster. Met live muzikale begeleiding.

Praag in de zestiende eeuw: de inwoners van het getto lijden hevig onder het antisemitische regime van keizer Rudolf II. Rabbi Jehoeda ben Betsalel Löw wil zijn geloofsgenoten beschermen er slaagt erin uit een massief stuk klei een golem te creëren, een oersterke superheld. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster: als de grote vernietiger waart hij rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper.

staalkaart

Der Golem is met Das Kabinett des Dr. Caligari en Metropolis een van de klassiekers van de expressionistische cinema en een staalkaart van wat de UFA-studio’s in Berlijn in hun mars hadden op het gebied van decor, animatie, licht en cameratechniek. Regisseur Paul Wegener – later een gevierd acteur/regisseur onder het naziregime – speelt zelf de golem.

restauratie

De gloednieuwe restauratie in 4K is gedaan door de Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung (Duitsland) en de Cinémathèque Royale de Belgique (Cinematek) in Brussel.

Met live muzikale begeleiding door HOT (Het Orgel Trio): Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (clarinet) en Dion Nijland (bas).

Soundsofmusic is mogelijk gemaakt door