Het arsenaal der ongeleefde dingen

Het arsenaal der ongeleefde dingen

Hoeveel dromen maak je waar? Iedere afslag die je in je leven neemt brengt je ergens dichterbij, maar sluit tegelijkertijd een veelvoud aan andere wegen die je had kunnen bewandelen af. Zo stapelen keuze na keuze de verloren mogelijkheden en onvervulde verlangens zich op en laat je steeds meer levens die je niet geleefd hebt achter je: een schatkamer vol onbenutte kansen en niet-gespeelde rollen. **

Het ‘arsenaal der ongeleefde dingen’ wordt een tragikomische muziektheatervoorstelling van ± 50 minuten waarin la condition humaine (“Life is what happens to you, while you’re busy making other plans” **) in zeven tableaus visueel en muzikaal verbeeld wordt door zeven musici van Nieuw Amsterdams Peil die niet alleen muzikale alleskunners zijn, maar ook een sterke theatrale presence op het podium hebben.

Of het nu een ukelele-speler is die kampvuurliedjes zingt bij een eenzame campingtrip in de eigen woonkamer, een violist die doorspeelt terwijl het feest allang is afgelopen of een compleet zingend zaagkoor dat pauze houdt in een half omgehakt bos: componist Mayke Nas en kunstenaar Teun Hocks creëren samen scènes waarin met onnozele overmoed tegen de klippen op dromen nagejaagd blijven worden.

Muziek & concept: Mayke Nas

Decor & concept: Teun Hocks

Musici: Heleen Hulst (viool/mandoline), Merel Junge (viool)/trompet), Rianne Wilbers (stem), Koen Kaptijn (trombone), Gerard Bouwhuis (toetsen), Jan Roel Hamersma en Pepe Garcia (slagwerk)

Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort

Dramaturgie: Ria Marks

* (Rainer Maria Rilke – Das Buch von der Pilgerschaft, 1901)

** (Norbert Elias – Die Gesellschaft der Individuen, 1939)

*** (John Lennon – Beautiful Boy, 1980)

Nieuw Amsterdams Peil is een onverschrokken band die voor geen genre of stijl terugdeinst. Het door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis geïnitieerde collectief van musici focust zich vooral op de muziek van nu en heeft intensief samengewerkt met componisten in succesvolle interdisciplinaire projecten. In Mayke Nas en Teun Hocks vindt het twee geestverwanten waarmee kwetsbaarheid en ontroering hand in hand kunnen gaan met speelsheid en luchtigheid. Fotograaf / schilder Teun Hocks creëert met surreëel absurdisme paradoxale situaties waarin de hemel wordt bestormd op de rand van de afgrond, droogkomische performancekunst waarbij de tijd even stilgezet is. Componist Mayke Nas draait noten om, ze buit bewegingen uit en legt regie-aanwijzingen bloot met een nonconformistische verbeeldingskracht vol kwinkslagen. Lichtontwerper Floriaan Ganzevoort complementeert het team. Door zijn dramaturgische achtergrond is het licht dat hij ontwerpt altijd sterk verbonden met de inhoud van de voorstelling. Floriaan is gespecialiseerd in de opeenvolging van beelden en de timing daarvan, wat hem een ideale partner maakt voor de sequentie van scènes waaruit de voorstelling zal bestaan.

Soundsofmusic is mogelijk gemaakt door