Hush / Gavin Bryars

Hush / Gavin Bryars

Gavin Bryers Ensemble / Nora Fischer & Marnix Dorrestein

Gavin Bryars Ensemble / Jesus’ Blood Never Failed Me Yet

In 1993 stond het ontroerende minimalwerk Jesus Blood Never Failed Me Yet van de Britse componist Gavin Bryars met Tom Waits zes weken in de Nederlandse top veertig. Een onwaarschijnlijke hit voor de eigentijdse muziek. Intense, wonderschone muziek die nu live te horen is tijdens Soundsofmusic, uitgevoerd door niemand minder dan Gavin Bryars zelf en zijn eigen ensemble. Voor deze minimal klassieker uit 1971 gebruikte Bryars op meeslepende wijze een opname van een zingende, dakloze man. Zijn eenzame, bezielde lied Jesus wordt keer op keer herhaald, waaraan het ensemble vervolgens laagje voor laagje bezwerende harmonieën vol melancholie toevoegt. Ook presenteert Bryars in Groningen zijn recente Beckett Songbook.

Gavin Bryars Ensemble: Orlanda Bryars (sopraan, cello) James Cave (countertenor, cello) Morgan Goff (altviool) James Woodrow (elektrische gitaar) Nick Cooper (cello)
Gavin Bryars (contrabas, piano)

Nora Fischer & Marnix Dorresteijn / Hush

Met het project Hush brengt de onweerstaanbare Nora Fischer een lang gekoesterde droom tot werkelijkheid. Ze zong eerder werk van componisten als Monteverdi, Purcell en Dowland maar ze hoorde ook altijd een alternatieve versie in haar hoofd. In gitarist Marnix Dorrestein vond ze de perfecte partner voor dit project. Samen stripten ze de liedjes tot hun pure essentie. Met de creativiteit van 21e-eeuwse muzikanten laten ze horen hoe tijdloos deze muziek is.

Nora Fischer (zang), Marnix Dorresteijn (elektrisch gitaar)

Om 19.15 uur is er in het Grand Theatre een interview met Gavin Bryars als inleiding op dit concert.

Programma:

Gavin Bryars (1943)
It Never Rains (2010)
Songs from Beckett Songbook (2012)
The Flower of Friendship (2009)
Jesus’ Blood Never Failed Me Yet (1971)

Pauze

Hush
Selectie van songs uit de Italiaanse en Engelse (barok)muziek van Monteverdi tot Purcell. (mondeling toegelicht)

Soundsofmusic is mogelijk gemaakt door