I Solisti / Jan Decleir & Jaap-Henk Hoepman

I Solisti / Jan Decleir & Jaap-Henk Hoepman

De hedendaagse dystopie, lezing en concert

Geïnspireerd door het boek 1984 van George Orwell, organiseert Soundsofmusic in samenwerking met Studium Generale een middag rondom de hedendaagse dystopie.
 
Componist Mauricio Kagel zette in Der Tribun het politieke populisme in zijn hemd met schuinsmarcheerdersmuziek. Een nieuwe, scherpe tekst van Dimitri Verhulst met acteur Jan Decleir als hedendaagse volksmenner, bejubelt met boosaardig plezier de komst van een nieuw politiek tijdperk: ‘De toekomst wenkt, de lucht klaart op en zelfs de rozen kleuren blauw. Morgen, morgen is van mij en jou.’

Is 1984 (“Big Brother is Watching You!”) nou wel een goede metafoor om de risico’s van de huidige technologische ontwikkelingen ten aanzien van onze privacy en de democratie te beschrijven? Jaap-Henk Hoepman gaat in zijn lezing op zoek naar een nieuwe metafoor die wellicht kan helpen bij een uitweg.
Jaap-Henk Hoepman is universitair hoofddocent bij de Digital Security Group van de Radboud Universiteit Nijmegen en in de vakgroep Transboundary Legal Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek op het gebied van privacy by design, privacy vriendelijke protocollen voor identity management en het ‘Internet of Things’.

Support-act is het Haydn Jeugd Strijkorkest o.l.v. Jan-Ype Nota. De jonge spelers zetten hun tanden in Miserere van Louis Andriessen en Lullaby van Oekraïner Maxim Shaligyn.

I SOLISTI
Jan Decleir spreekstem
Tomonori Takeda​, klarinet
Jaap-Henk Hoepman Studium Generale lezing
Haydn Jeugd Strijkorkest o.l.v. Jan-Ype Nota

Mauricio Kagel: Der Tribun, Schattenklänge
Jasper Charlet: Glumov’s Diary, Octet
Louis Andriessen: Miserere
Maxim Shaligyn: Lullaby

In samenwerking met Studium Generale Groningen

Soundsofmusic is mogelijk gemaakt door