Behold now / Hoor het nu: Een celloritueel van Maya Fridman

Behold now / Hoor het nu: Een celloritueel van Maya Fridman

Donderdag 3 november, 21:00 – 22:15
Martinikerk, Martinikerkhof 3

“Wanneer een persoon probeert over te brengen wat zijn instrument niet kan, ontstaat er extra ruimte die door niets anders kan worden gecreëerd.” – Alexander Knaifel

Spannend celloritueel en installatiekunst romdom Russische componist.
Maya Fridman, charismatisch en avontuurlijk celliste, raakte jaren geleden gefascineerd van de muziek van haar landgenoot Alexander Knaifel. De componist hervond zich vanuit het Westen, na in de ban door het Russische bewind te zijn gedaan. Knaifel componeert wonderschone mystieke muziek, gebaseerd op basis van religieuze en filosofische thema’s.

Knaifel, van oorsprong ook cellist, maakte op verzoek van Fridman nieuwe versies van twee van zijn cellowerken. Uiteindelijk creëerden ze samen met het Cello Octet Amsterdam en cellostudenten van het Prins Claus Conservatorium, versterkt door een installatie van beeldend kunstenaar Noam Ben-Jacov, een spiritueel cello-ritueel voor de Martinikerk.
Psalm 51 (50), O Comforter en Snowflake On A Spider Thread  worden gevormd in de hoofden van de cellisten en ‘gezongen’ door hun instrumenten. Knaifel zei daarover: “…wanneer een persoon probeert over te brengen wat zijn instrument niet kan, ontstaat er een extra ruimte die door niets anders kan worden gecreëerd.”

De installatie van Noam Ben-Jacov is mogelijk gemaakt door de Cello Biënnale Amsterdam.

Maya Fridman (cello en concept); Euwe Zijlstra (orgel); Noam Ben-Jacov (installatie); James Murray (lightdesign).
Cello Octet Amsterdam: Alistair Sung; Claire Bleumer; Esther Torrenga; Genevieve Verhage; Rares Mihailescu; René van Munster; Sanne Bijker; Sanne van der Horst.
Celloklas Prins Claus Conservatorium: Jan-Ype Nota (docent), Apostolos Pagonis, Elena Rota, Vittorio Zelocchi, Cristoforos Tsiantos, Loïs van Malenstein, Loes van Oosterhout, Tara García Serrano, Gábor Béres, Joost de Boer, Teodora Nedyalkova, Alice Andreani.

Praktische informatie over je bezoek: Dit deel van Soundsofmusic 2022 vindt plaats in de Martinikerk (Martinikerkhof 3). De zaal gaat 30 minuten voor aanvang open. Deze zaal is grotendeels rolstoeltoegankelijk.
De binnenstad van Groningen is autovrij. Kom daarom zoveel mogelijk lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het festival. Je fiets kun je parkeren in de nieuwe fietsenstallingen op de Grote Markt (onder het voormalige V&D-gebouw) en Nieuwe Markt (bij het Forum). Heb je vragen over je bezoek? Neem dan contact met ons op via info@soundsofmusic.nl

 

< terug naar programma.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
Soundsofmusic is mogelijk gemaakt door